maanantai 8. helmikuuta 2010

Pidän pikarijäkälistä

Opiskellessa tai paremminkin koulussa ollessa ei taida olla tapana kehua jotakin kouluainetta. Aikanaan ainakin vitsi oli, että käsityö, jumppa ja vanhat läksyt... Biologiasta pidin, varsinkin botaniikka, kasvitiede, kiinnosti alkumetreistä alkaen. Kaikki pieni kiinnosti. Ihmettelin aina miten ihmisen sisällä on soluja, joita et näe ja siellä sisällä kaikenmaailman solulimat ja tumat. En tosin sen paremmin sitä nykyäänkään ymmärrä, vaikka siis tiedän, että niin on. Jatkuvasti se hämmentää. Kasvien puolelta taas muistan tunteneeni monta kasvia jo keskariin mennessä, vaikkei minun enään tarvinnutkaan kerätä kasveja kesällä. Sekin harmitti jälkeenpäin. Keräsin pari vuotta vanhemman kaverin apuna hänelle ja se oli mielenkiintoista. Anemonet keväisin äidille ja taraxacumia kaiveltiin nurmikolta pois. Se oli leikkiä ja siksi jäivät mieleen, loppuosia en muista.
Sammalikossa oli ja on edelleen ihana askeltaa, mutta muotona jäkälistä minulle kolahti pikarijäkälä. Vieläkin kuulun varauksetta fanklubiin. Viehkotuin kuuntelemaan luonnon merkeistä ja miten jäkälä on yksi idikaattori. Naava ja luppo olivat myös niitä, eikäpä naavaisia puita enään juuri vastaan tule. Tai siis löydy, kävelemään ne tuskin ovat alkaneet. Jäkälät ovat levän ja sienen yhdistelmiä. Siksi ne ovat herkkiä reagoimaan luontoon kuulumattomiin asioihin, kuten ilmansaasteisiin. Pohdin miten niin pienestä asiasta voi havaita niin isoja asioita. Se oli niin tavattoman ihmeellistä ja hämmentävää ja on sitä kyllä edelleen. Surullista vaan on, että merkkejä on nykyluonnossa niin paljon. Alun toisella kymmenellä kun olin, mietin aina miten ihana noista pikareista olisi juoda. Se oli jotenkin niin hienon tuntuista. Eihän meillä kotona ollut kuin muovimukeja ja paksuja laseja. Varsin käytännöllistä nelilapsisessa perheessä. Tätä nykyään pikarijäkälät ovat yksi motiivi minulle hankkia viimein se makrolinssi.2 kommenttia:

 1. Kauniita jäkäläkuvia.
  Sinulla on hyvä järjestelmä kamera sitten, koskahan minulla olis varaa..
  Lähikuvat ei kovin hyvin onnistu tavallisella, sinä varmaan muistat millainen minulla on.
  Tuolla kotikokin keskustelussa ,jos muistat sitä esittelin.
  Kuviasi on ilo katsella :)

  VastaaPoista
 2. muistan sun kamerasi, sulla on se zoom puoli painotettuna siinä kamerassasi ja varsin oiva se siinä onkin. Suurin osa, myös nämä kuvat, olen ottanut pokkarillani, joka on lajissaan kyllä erinoimainen. Järkkäriä vasta opettelen ja sillä otettuja kuvia lisäilen sitten joskus.... Siinä kittilinssin makro ei yllä pokkarini tasolle :)

  VastaaPoista