maanantai 19. lokakuuta 2009

Pidän sinisimpukoista

Tein sitä nykypäivän tyypillisintä aarteen etsintää tuossa päivänä muutamana. Googlailin ruokaohjetta tällä kertaa sinisimpukoista. Sinisimpukka reseptille tuli 19 400 osumaa, hmmm. Samassa yhteydessä löysin sivuston http://www.aaltojenalla.fi/ ja innostuin lukemaan asiatekstiä tuosta meriherkusta. Sen tiesin, että sitä löytyy niin tuosta Porvoon edustalta ja koko Itämerestä kuin Atlantilta sekä Tyyneltämereltäkin.

Kapeampi etupää on sen vanhempi osa. No, kun tuota miettii, niinpä tietenkin. Enpä ollut tuotakaan koskaan ajatellut. Puhdistusohjeissa sanotaan, että poista parrat. Ne ovat rauhasen erittämiä liimarihmoja, joilla se voi kiinnittyä vaikka lajikolleegaansa. Tiukassa ne ainakin usein ovat. Myös se siivilöi pieneliöitä ruuakseen kiduksiensa avulla kuin kala. Sinisimpukka liikkuu jalkansa ja kiinnitysrihmojen avulla eli ei suinkaan ajelehdi päämäärättömästi. Toisin kuin niiden toukat, jotka ajelehtivat muutamia viikkoja ennen kiinnittymistään ja kuoren kasvattamista. Varmaan näin, elleivät tule syödyksi.

Sen olen tiennyt, että myös sinisimpukat ovat tietynlainen ympäristön puhtauden mittari, mutta sitä en tiennyt, että Itämeren simpukat suodattavat vuodessa koko Itämeren vesimäärän. Suodattavat, eli puhdistavat. Samalla niihin jää kaikki pääsääntöisesti ihmisen mereen tunkema saasta. Suora lainaus: "Ympäristön mahdolliset raskasmetallit, ihmisen valmistamat yhdisteet ja myrkkylevien myrkyt kerääntyvät tätä kautta nopeasti sinisimpukoihin. Vanhimmat yksilöt ovat n. 15 vuotta vanhoja. " On meille ihmisille oikein, että niitä syödessämme saamme nuo jäämät itseemme.


Onko oikein syödä niitä? Se on niin iso filosofinen kysymys, etten sitä tässä pohdi. Kantaa voit ottaa kommenttien kautta. Minä syön ja pidän niistä. Syön kyllä kaikkea muutakin vedestä saatavaa, mitä omituisempaa sitä parempaa. Tyypillisimmillään ne ovat varmaan raakana lautasella, kuten osteritkin; Plat des Fruit des Mers tai Moules ala la Mariniere, merimiehen tapaan. En osaa ranskaa, mutta nuo löytyvät monesta menusta.
Ohjeita en tähän laita, kuten kirjoitin, hakukoneella löytyy mitä ihmeellisimpiä. Pidän niistä myös tavallisen kalakeiton lisänä, siitä tulee heti juhlavamman oloinen. Valmistan paljon Arvo Kokkosen ohjeilla kaikenlaisia vesieläimiä ja olen hänen kanssaa samaa mieltä sinisimpukoistakin:
"Ei ole loppua niille resepteille, joihin sinisimpukat soveltuvat, kaikenlisäksi ne ovat erittäin edullisia - siksi kannattaa aina ostaa parasta laatua !"


2 kommenttia:

  1. Ihania sinisimpukoita! Noin ne ovat hyviä. Purkista en ole löytänyt vastaavaa.
    Herkullinen kuva!

    VastaaPoista
  2. Kaikki kuorelliset on kyllä namia, nykyisin näitäkin saa jo tuoreena monesta paikasta. Kiitos viljelyn. Purkista ei millään muotoa saa samaa, kannattaa sitten kysellä vaikka pakasteena.

    VastaaPoista