lauantai 24. lokakuuta 2009

Pidän oravista

Kun nykynuorisolle puhuu pikkuoravista, he muistavat Alvinin ja pikkuoravat, tuon jenkkien piirretyn sarjan. Eivät he tiedä Nestorista, Siemonista ja Elmeristä. "Viimeisen kerran sanon sinulle; osta olkaimet." No, eivät he tiedä sitäkään mitkä olivat olkaimet. Saukki ja Eino Virtanen tekijöinä. Lapsena kuunteloin niitä juttuja radiosta. Kuuraketti ei ollut Bondia vaan laulu ja joulunvalmistelut aina yhtä jännittäviä. Hiukan vanhempana saimme pikkuoravien ääntä aikaiseksi soittamalla LP levyä sinkun nopeudella. Siitäkään ei nykynuoriso taida tietää mitään. Onneksi kuitenkin tuo pörröhäntä orava on sentään vielä olemassa. Cityorava, miksiköhän niitäkin pitää nimitellä noin. Cityhirvi. Eläimet joutuvat ahtaalle elinympäristössään, kun ihminen valtaa enemmän ja enemmän tilaa. Toki ne sopeutuvat. Oravatkin dykkaavat tarvittaessa, kivikkopihoilla ei ole sieniä. Niin, syksyisin oravat syövät jopa sieniä vaikka siemensyöjiä ovatkin.

Ennen tehtiin oravannahkakauppaa. Vieläkin yhteisöissä harrastetaan vaihdantataloutta, käännä sinä housunlahkeet minä hoidan lastasi -tyyliin. Sitä voisi olla enemmänkin, vähenemäänpäin kuin oravilta metsät.
Lapsuudessani naapurin emäntä kesytti kolme oravaa niin, että ne kävivät portaillaan syömässä hänen kädestään. Eivät arastelleet meitä muksujakaan, vaikkeivat kädestämme syöneet. Silloin olen nähnyt sen miten orava suuttuu. Se säksätys, orava pomppi takajaloillaan sähisi ja säksätti, viskoi pullan paloja. Meistä se oli hauskaa katseltavaa, mutta orava oli pahuksen vihainen. Niinpäniin, joskus itseänikin hatuttaa kuin pientä oravaa.
Mielenkiinoista on yrittää ottaa kuvaa noista pienistä pörröhännistä. Vikkeliä ja uteliaita ovat, kahdeksan kuvaa kymmenestä on joko oksasta tai vastaavasta. Poseerauksesta eivät ymmärrä mitään, ei taitaisi niistä mannekiineiksi olla.

2 kommenttia:

  1. Varsinkin toinen kuva on veikeä, utelias huiskahäntä. Orava ei taida paljoa urbaanisoitumista surra, mennä porskuttaa yhtä sujuvasti sysimetsissä ja puistoissa.

    P.S Pidän postaustesi otsikoista

    VastaaPoista
  2. kyllähän noita pörröhäntiä katsellessa usein tulee mieleen, että siinä te vaan nakerratte vaikka jeni kelluu ja Nokian tulos romahti. Siksikin niistä pidä.
    Kiitos jälkikirjoituksestasi myös.

    VastaaPoista