Kun muutenkin elämme mökin pihalla kesäisin, tuli muurikan pöhäyttämisestä yksi ohjelmanumero ja mukava touhu lisää. Vielä kun parin askeleen päässä on keittiön yritit suoraan penkistä lisättävissä, onko helpompaa. Keittojahan sillä ei voit tehdä, mutta muutoin hyvin monipuoliseen kokkailuun se soveltuu. Kun se vielä on erittäin helppo siirtää, saimme sen myös saunalle kätevästi. Muutaman tunnin saunominen kun alkaa helposti hiukomaan.
lauantai 31. lokakuuta 2009
Pidän muurikkaruuista
Kun muutenkin elämme mökin pihalla kesäisin, tuli muurikan pöhäyttämisestä yksi ohjelmanumero ja mukava touhu lisää. Vielä kun parin askeleen päässä on keittiön yritit suoraan penkistä lisättävissä, onko helpompaa. Keittojahan sillä ei voit tehdä, mutta muutoin hyvin monipuoliseen kokkailuun se soveltuu. Kun se vielä on erittäin helppo siirtää, saimme sen myös saunalle kätevästi. Muutaman tunnin saunominen kun alkaa helposti hiukomaan.
perjantai 30. lokakuuta 2009
Pidän gerberoista
torstai 29. lokakuuta 2009
Pidän muikuista
Muikulla herkuttelemme mökillä käydessämme, Porvoosta en suostu sitä ostamaan. Aiemmin vielä kalastajat ajelivat ja myivät saalista suoraan autosta, nyt ei ole vuosiin näkynyt. Vuoksenniskan torilla vanharouva niitä myy, muutakin kalaa on ja otamme, mutta muikkuja on pakko saada. On isoja ja pieniä...eri kilohintaan toki. Kesällä hän harmitteli kerran, että silloinen kalastaja toimitti isot ja pienet sekaisin, toisaalta hän sai valmiiksi lajiteltuna. Hän sanoi kyllä poimivansa siitä kumpaa kokoa haluamme, mutta sekakokoa sai neljällä eurolla kilo. Neljällä eurolla. Ei kilo kauan kahdella kestä.
keskiviikko 28. lokakuuta 2009
Pidän työmatkoista
tiistai 27. lokakuuta 2009
Pidän keltaisesta
Keltainen on ollut arvostettu väri vanhoissa kulttuureissa. Itämaissa keltainen on liitetty valtaan. Kiinassa keltaista käytti lähinnä keisari perheineen; heidän suonissaan katsottiin virtaavan "keltainen elämänneste". Keltainen on kuvannut jumaluutta monissa uskonnoissa. Väri viittaa aurinkoon, joka puolestaan on yhdistetty jumalaan. Näin ajattelivat mm. muinaiset kreikkalaiset, persialaiset ja atsteekit. Auringon karja, porot, vanhoissa lapin saduissa. Ristisanojen Raa.
maanantai 26. lokakuuta 2009
Pidän pikkukylistä
Kotitaloni viereinen sankka, paksurunkoinen kuusimetsä on hävitetty ja neljännekseen kylän pinta-alasta on tullut liki kolminkertainen määrä taloja lisää. Osassa asuu peruskylän jälkikasvuja, monen vanhan talon on lunastanut joku lapsista. Minunkin lapsuudenkotini, jonka isäni rakensi, omistaa nykyisin veljeni. Siellä piipahtaessa on mielenkiintoista katsella kylän muutoksia, samoin kuin itse tontilla. Kyllä puidenkin kasvun huomaa neljässäkymmenessä vuodessa. Kylätoiminta on kuulemma vilkasta, se on hyvä.
sunnuntai 25. lokakuuta 2009
Pidän perhosista
Suomessa on tavattu ao. kirjan tiedon mukaan 118 päiväperhoslajia, joista kuutisenkymmentä ovat yleisiä. Minä taidan tunnistaa reilun kymmenkunta, häpeä tunnustaa. Viime keväänä ajattelin tehdä asialle jotakin ja hommasin opuksen, Päiväperhoset Suomen luonnossa. Tekijöinä Dick Forsman ja Olli Vesikko. Sen jälkeen homma meni vaikemmaksi.
Kohtuullinen haaste juosta kirja kädessä, lukulasit silmillä noiden liihottelijoiden perässä. Kiusallaan jäävät pikku matkan päähän lepoon ja pyrähtävät karkuun, kun pääsee vierelle. Ota siinä sitten selvää onko kyseessä nauris-, lanttu- vai kaaliperhonen. Lisäksi naaras ja koiras sekä eri sukupolvet ovat hiukan erisävyisiä. Siispä totesimme, että kuvia on saatava, jotta voi rauhassa tarkastella yksityiskohtia.
Ihastuttavaa katsella niitä näytöltä kaikessa rauhassa. Vasta kirjaa luettuani tajusin, että eri lajit esiintyvät eriaikaan kesällä ja jotkut ilmaantuvat loppukesällä uudelleen. Kiehtovaa. Lisänä ovat satunnaiset vierailijat, jotka ilmeisesti tulevat idästä. Paras perhosvalheemme onkin viiden vuoden takainen havainto trooppisen värikkäästä perhosta, jonka siipien väli oli tuplat näihin kotoisiin verraten. No, helppohan se on määritellä, kun näimme vain hetken ja kameroita en vielä edes omistanut...
lauantai 24. lokakuuta 2009
Pidän oravista

perjantai 23. lokakuuta 2009
Pidän pinkkiä tänään
Tänään on Pukeudu Pinkkiin -päivä.
Kun äitini kuoli, oli kampanja, että osta muovinen kauppakassi ja tuet syöpäsäätiötä. Siis näitä, missä nykyisin on kauppaketjujen mainoksia. Silloin kassit olivat ilmaisia, paitsi jos halusi siis tukea syöpäsäätiötä. Muistan, että olin tuosta vihainen. Mietin, että muovipusseillako te syövän maailmasta poistatte. No, se kuului surutyöhön.
torstai 22. lokakuuta 2009
Pidän ravuista
Sitten menikin neljä vuosikymmentä, kunnes tuli mieheni kanssa keskustelu, että onko se ruotsalaisen eliitin inside ryyppyjuhla vai istuuko se duunaritaustaiselle suomalaiselle. Yritin erottaa keskustelusta sen, että rapujen maku vai ne elkeet syödessä... Miehelläni oli vankkumaton mielipide, mutta osaammehan me naiset. Heittäydyin avuttomaksi; mitäs jos joudun asiakastilanteessa syömään rapuja. Enhän osaa edes availla niitä. Auta nyt, kun sinä osaat.
Miehiä on usein helppo miellyttää.
Olen opetellut erilaisia tapoja sulattaa ravut. Parhaimpana pidän uuden tillisen makuliemen keittämistä ja jäisten rapujen laittamista kuumaan liemeen. Antaa niiden olla siinä ja jäähtyä. Maut vahvistuvat. Miehestä rapujen syöminen on edelleen hirmuinen vaiva kännin saamiseksi, mutta ihan innolla kanssani menua rustaa kerran vuodessa. On hänellä tanssimisestakin oma näkemyksensä.
Olen jutellut rapujuhlista monen kanssa ja päätynyt yhteen johtopäätökseen. Samaan, mikä on totta monessa muussakin asiassa. Ei tiedä ellei kokeile. Intiaaneilla on vapaasti muotoiltuna sanonta, että ei pidä arvostella toista, ellei ensin kulje kahta viikkoa hänen mokkasiineissaan. Ei mieheni enään pidä rapujen syöntiä elitistisenä vaan hauskana ajanvietteenä rempasta... reppu olalle.
(sävel: Kalliolle kukkulalle)
keskiviikko 21. lokakuuta 2009
Pidän Eino Leinon runoista
NOCTURNE
Ruislinnun laulu korvissani
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesä-yön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.
Sulle laulan neiti, kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta,
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie.
mereen tulin,
tahdon taas pisaraksi tulla.
Iloita, surra,
miten mieli käskee,
ettei kukaan näe eikä kuule.
Ah, en saata enää!
Oma maailma olin,
nyt soitan kera suuren orkesterin.
Käy sitkat säikeet
sydämestä sydämeen,
mun vereni lyö tuhansien tahtiin.
Pyrin ennen mereen,
nyt siitä pois päästä
on sieluni ijäinen autuus.
Mitä auttaa minua,
jos meri on vankka,
kun vaan olen meren murto-osa?
Ei kunnia suuri,
jos voittaa, kaatuu
mies sotisopa miljoonan kanssa.
Ma humista tahdon
kuin vuorihonka
yksin alla aution taivaan.
Ma taistella tahdon
kuin metsäkoski
yksin halki tiettömän tienoon.
Ma sammua tahdon
kuin tähdenlento
tien viitaten erämaan lampeen.
Ah, en voi, en saata!
Ma elämään tulin,
nyt täytyy mun elon laine olla.
tiistai 20. lokakuuta 2009
Pidän punaisesta
Ainakin Kiinassa punainen on ilon väri, jopa naisten hääpuvut ovat punaisia. Härkä näkee punaista ja pillastuu. Mielenkiintoista, sillä toisaalla kerrotaan härän olevan värisokea. Ainakin punaisen erottaa ja se pysäyttää liikennevaloissa. Kaikki eivät tosin niitä tottele, liekö värisokeita härkiä nekin.
Minulle punainen toimii monella tasolla. Sitä on vaatteissani ja kotiympyröissäni paljon. Ajoittain puen punaista uhkuakseni energiaa toisinaan saadakseni sitä. Viimeistään syksyisin hiuksiini iskee punaruska. Kampaajani kertoi aikoinaan, että minulla on punainen väripohja. Mitähän ikinä tuo tarkoittaakaan, no ainakin se väri pysyy hiuksissani kauan, toki myös viihdyn siinä. Olo on kotoinen. Äidinäitini oli pisamainen punapää, tosin minä muistan hänet harmaapäisenä. Elämä harmaannutti hänet varhain, vaikka vuosikymmeniä kertyi yli yhdeksän.
maanantai 19. lokakuuta 2009
Pidän sinisimpukoista

Kapeampi etupää on sen vanhempi osa. No, kun tuota miettii, niinpä tietenkin. Enpä ollut tuotakaan koskaan ajatellut. Puhdistusohjeissa sanotaan, että poista parrat. Ne ovat rauhasen erittämiä liimarihmoja, joilla se voi kiinnittyä vaikka lajikolleegaansa. Tiukassa ne ainakin usein ovat. Myös se siivilöi pieneliöitä ruuakseen kiduksiensa avulla kuin kala. Sinisimpukka liikkuu jalkansa ja kiinnitysrihmojen avulla eli ei suinkaan ajelehdi päämäärättömästi. Toisin kuin niiden toukat, jotka ajelehtivat muutamia viikkoja ennen kiinnittymistään ja kuoren kasvattamista. Varmaan näin, elleivät tule syödyksi.
Sen olen tiennyt, että myös sinisimpukat ovat tietynlainen ympäristön puhtauden mittari, mutta sitä en tiennyt, että Itämeren simpukat suodattavat vuodessa koko Itämeren vesimäärän. Suodattavat, eli puhdistavat. Samalla niihin jää kaikki pääsääntöisesti ihmisen mereen tunkema saasta. Suora lainaus: "Ympäristön mahdolliset raskasmetallit, ihmisen valmistamat yhdisteet ja myrkkylevien myrkyt kerääntyvät tätä kautta nopeasti sinisimpukoihin. Vanhimmat yksilöt ovat n. 15 vuotta vanhoja. " On meille ihmisille oikein, että niitä syödessämme saamme nuo jäämät itseemme.
sunnuntai 18. lokakuuta 2009
Pidän känkkäröistä
Lapsena isä arvuutteli meillä muksuilla mitä jokin karahka muistuttaa. Mielikuvitus laukkasi kun sitä ruokittiin.
Isä värkkäsi ja värkkäilee vieläkin luonnonmateriaaleista kaikenlaista. Käyriä, vanhoja puunrankoja hän sahaa parin sentin kiekoiksi ja tekee verhoja sekä verholistoja. Mökillä ne ovat kätevät, kun isä ja hirviporukka tupruttelee, ne verhot eivät kellastu.
Minulle on jäänyt tapa katsella luontoa sillä silmällä. Näen hassuja ja upeita muotoja ja mietin mitä ne muistuttavat. Tuo ylimmäinen kuva on Sulkavalta soutustadionin rannasta. Mietin sen nähdessäni rintaliivejä. En tiedä olisiko puu niitä pitämällä saanut tuon pysymään terhakkaampana.
Suomessa on aarniometsiä jonkun tutkimuksen perusteella enää viitisen prosenttia metsäkannasta. Kuitenkin meitä on pidetty vihreän kullan maana, sillä suomelle metsä on rahastettavaa tavaraa. Siksi siis on niin vähän luonnontilaisia metsiä ja sieltä löytyviä pystykeloja ja kaatuneita känkkäröitä. Maassa lepäävät tuulen kaatamat puut arvokkaasti paikallaan tarjoten kaikenmaailman kololinnuille ja pökkelöpesijoille suojaa. Aarniometsien hävittämisen myötä kapenee monimuotoisuus. Hävittäminen edistää ilmastomuutosta.
Kun istuu tuollaisen rungon päällä, sitä ei aina ymmärrä miten tärkeä osa maailman kokonaisuutta tuo puu onkaan. J.K. Rawling otti kantaa mille paperille hänen Potterinsa painetaan, mainio juttu.
lauantai 17. lokakuuta 2009
Pidän sateesta
perjantai 16. lokakuuta 2009
Pidän pikku jutuista
Suomen kallioperä on vakainta ja vanhinta koko Euroopassa. EU on todennut sen myös paksuimmaksi. Paikoitellen sitä on yli kaksisataa kilometriä, kuin minun mökkimatkani Porvoosta Ruokolahdelle. Kallio on mielenkiintoista. Kova ja karhea, monivärinen. Silti sen kovuus murtuu usein ja halkeamista pilkottaa isojakin puita. Sammaleet pehmentävät.
Ahvenvita, uposlehtinen. Mielenkiintoinen. Huonekasvit on helppo "hukuttaa" kastelemalla niitä liikaa. Sanotaan, että kasvien juuret vaativat happea. Kuitenkin maailma muovaa selviytymään, siksi varmaan ahvenvita on jalostunut muotoonsa. Sen lehdet ja varret ovat niin ohuita, että se lakastuu heti vedestä pois joutuessaan. Se elää vedessä, vain kukat pinnan yläpuolella. Kalojen turva. Lapsena etsimme aina ahvenvitaa onkipaikaksi. Niiden varsien suojissa lymysivät ne isot kyrmyniskat, joita emme koskaan saaneet. Siellä ne kuitenkin ovat. Pienet juuret riittävät sille, sillä se voi ottaa ravinteita lehdillään.