tiistai 1. joulukuuta 2009

Pidän senaatintorista


Sana senaatti tulee latinan sanasta senex; vanha mies. Arvovaltaa. Valtioelin. Senaatintori; Helsingin empirekeskusta. Turisteja, kaupunkilaisia, tapahtumia ja kauniita rakennuksia. Tori on perinteisesti muutakin kuin markkinapaikka. Sijaintiympäristönsä henkinen peili, oli jossakin määritelmänä. Aika osuva. Kirkko, raatihuone ja tori. Löytyy Porvoostakin vanhasta kaupungista. Elävää entisaikaa. Silti senaatintori Helsingissä viehkottaa minua eniten. Se on, varsinkin kesäisin, monen tapahtuman näyttämönä ja kulissina. Varsinaista torikauppaa Helsingissä käydään mm. Hakaniemessä ja kauppatorilla, mutta Senaatintori on silti usein myös monenlaisen kaupankäynninkin tapahtumapaikkana. Kunnon Naisen alku ja loppu kaikkine markkinoineen ja esiintyjineen, Maakunnat tulevat esittäytymään ja kauppaamaan tuotteitaan. Kätevää helsinkiläisille. Jollei Mohammed niin vuori.


Tässä sitä on hyvä kanta-asukkaan tutkailla, mistä seuraavan suupalan nappaisi.

Yksi Helsingin vanhimmista julkisista muistomerkeistä; Aleksanteri II patsas. Suunnittelijoina Johannes Takanen ja Walter Runeberg, tuon minä lunttasin. Patsas paljastettiin vuonna 1894 huhtikuun 29. pv. joka on keisarin syntymäpäivä. Sen juurella laki, työ, rauha ja valo kuvattuina kahdeksalla eläin/ihmishahmolla. Monikohan ympärillä vaeltava pysähtyy tuotakin symboliikka katsastelemaan. Valo on kaksi hahmoa; spektroskooppia pitelevä nainen-> tieteet ja lyyraa pitelevä pikkupoika, joka kuvaa taiteita. Ne yhdessä siis tuovat valon ja oletettavasti kansalle. Jossakin historiamme vaiheissa ns. aitosuomalaiset halusivat tuon patsaan poistettavaksi ja tilalle sen ratsastavan Mannerheimin. Onneksi siitä ei tullut isompaa patsaskiistaa.


Pohjoislaidalla Helsingin Tuomiokirkko ( Suurkirkko, Nikolainkirkko 1832-1850) Engelin suunnittelema sekin. Tosin hän ehti kuolla ennen valmistumista, eikä nähnyt miten paljon suunnitelmia lopulta muutettiin. Lunttasin, että se on vihitty käyttöön 15.2.1852, sata vuotta ennen olympialaisiamme. Kohta se kevätaurinko paistaa ja pääsee kirkonrappusille ihmettelemään maailman menoa.

Sinivalkoista!


1 kommentti:

  1. Kyllä täytyy sanoa, että olet tosi hyvä kuvaamaan kaikkea! Upeeta, tuo lintukin ja kaikki!

    VastaaPoista