maanantai 30. marraskuuta 2009

Pidän vuohenjuustoista

vuohenjuusto brownie
Ensimmäinen kosketukseni vuohenjuustoon oli kreikkalainen feta vuosikymmeniä sitten. Juustohullu olin jo silloin ja sekin iski makuhermooni liki samantien. En varmaan edes ajatellut, että se tehdään vuohen maidosta. Saman maan kaveriinsa halloumiin tutustuin vasta joitakin vuosia sitten ja sekin jäi pysyvästi käyttöjuustoihini. Sen ihanin ominaisuus on sen grillattavuus, maun lisäksi siis.

Karvaa vaille kolmekymmentä vuotta sitten kävin emäntäkoulun, semmosen navetattoman ja siellä olin ensimmäisen kerran juustokoulussa. Siihen asti juustot olivat juustoja, toisissa oli reikiä toisissa ei. Herkkuani oli tuolloin mustaleima emmental. Edam ei ole kolahtanut koskaan, se ei haasta suuta. Varsinaisia sulatejuustoja ei ollut mutta Päätalon Kallen herkkua Koskenlaskijaa oli. Silloin tuli ensimmäisen kerran tietoisuuteeni, että muustakin kuin lehmän maidosta tehdään juustoja ja että juustoilla on erilaisia ominaisuuksia, joita ruuanlaitossakin kannattaa ottaa huomioon. Pitkään kypsytetyt eivät veny, homejuusto maustaa ja raasteen sekaan voi laittaa kananmunaan ja mausteita ennenkuin laittaa ne lämpimille leiville saadakseen mehukkaampaa.


Aikojen saatossa vuohenjuuston monipuolisuus on viehkottanut enemmän ja enemmän. Moni sanoo sitä vahvan makuiseksi, mutta sieltäkin löytyy kirjoa pehmeän miedosta vahvempiin kittipintaisiin. Onko ihanampaa kumppania pastalle. Yläkuvan aineista syntyy herkku ja helposti. Murenna vuohenjuusto astiaan (homekitin voi poistaa), raasta ja purista appelsiini, pilko viinirypäleet ilman siemeniä ja sekoita mukaan vesikrassia haluamasi määrä, valuta oliiviöljyä sekaan. Keitä mielipastaasi, valuta ja kaada kuumana joukkoon. Sekoita kaikki, lisää reilusti oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurirouheella ja siirry nautiskelemaan. Klassikko valkkari vuohenjuustolle on Sancerren alueen viini. Viinit ovat kyllä makuasioita...kuten juustotkin.

Tai laitappa chevreä, joka on vuohi ranskaksi, tortillojen väliin parmakinkun kanssa, voitele tortilla ensin hunajalla ja lisää halutessasi jalopenoa, lisää toinen kuoreksi. Kuumenna pannulla, pilko kolmioiksi ja nauti drinksujen ohella pikku suolaisena. Ranskahan se on ainakin monipuolisin vuohenjuuston tuottajamaa. Kreikka, Espanja, Portugal ja jopa Enlanti tuottavat oman tyylisiään juustoja, joihin kannattaa tutustua. Mutta löytyyhän sitä Norjassa, Suomessa ja jopa Kiinassa tehtynä. Minulle on mahdollista melko kivuttomasti vierailla Helsingin kauppahalleissa ja rakastan Hakaniemen Hallin Lentävää Lehmää, intoa sekä tietoa ja tarjoiluvinkkejä saa roppakaupalla kaupantekijäisiksi. Kun maistaa ensimmäistä kertaa, kannattaa miettiä kumppania minkä keralla makustelee. Maistaako sellaisenaan vai kypsytettynä. Bataatti ja vuohenjuusto rakastavat toisiaan.


Ja onko parempaa kuin paistettu vuohenjuusto!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti