keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Pidän jokirannasta

Opettelin uimaan Kymijoessa. Lappalassa mummolan rannassa ja Keltin voimalaitoksen alapuolella mattolaiturilta. Alun toisellakymmenellä ollessani virvelöin usein joenrannassa, ylä- ja alajuoksulla. Olen seurannut tuosta liikkuvan kuvan lootasta Jokiemme helmet -sarjaa. Siellä on esitelty sekä Porvoonjoki että Kymijoki. Kymijoesta jäi mieleen, että sen keskileveys on kaksisataa metriä, Porvoonjoki taas on 66. suurin jokemme. Olen joskus naureskellen sanonut, että minulla on juuret Kymijoentörmässä, onhan lapsuuden koti vain muutaman kilsan päässä. Näin Kymeä likaisimmillaan, mutta pojan ollessa pieni, se oli jo paikoitellen kirkastumassa. Orimattilaan muuttaessamme poika ihmettelikin savisen mutaista Palojokea kysymällä, että mikä tuo on. Ei mieltänyt joeksi kapeutensakaan vuoksi.

Porvooseen muutettuani puhuin joenrannasta, olinhan aina asunut lähellä jokea. Minua oikaistiin joka kerta. Jokiranta, jokirannassa, jokirantaan. Siitä erottaa ulkopaikkakuntalaisen. Minä toki jo puhun jokirannasta, mutta vielä siihen pitää keskittyä ja se maistuu suussa oudolta.
Yhtäkaikki, pidän Porvoon jokirannasta. Se on tämän kymmenen vuoden aikana saanut uuden sillan ja paljon istutuksia sekä valaistusta penkkeineen. Parikymmentävuotta sillasta kiisteltiin, mutta siellä se nyt on. Sai valmistumisensa jälkeen jonkun betonirakennelmapalkinnon. Eikä syyttä. Uusi silta istuu upeasti jokirannan maisemaan. Nyt kinataan pitäisikö vanha silta madaltaa ja kuka sen maksaa. Kaupunki on laittanut rantaa viihtyisäksi. Kaupungin puutarhurin tavoite on perennojen Porvoo ja veronmaksajana kannatan häntä mielelläni tuhansien kukkasipulien istuttamisessa. Jokiranta ja vanha kaupunki ovat tavaramerkit, joista Porvoo tunnetaan. No, vanhasta kaupungistakin lähinnä kirkko ja Raatihuoneentori ympäristöineen, eli murto-osa. Kiva siellä on nyt talvellakin astella. Joen jää kantaa jo ja aurinkoisilla säillä se on väkeä mustanaan. Paahtimo pitää talvellakin terassiaan auki. Mikäs siellä on ulkoillessa, turistien seassa, rantapatiolla.

Viihtyisän varjoisaa

3 kommenttia:

 1. Kivoja kesäkuvia Manna.
  Jännä tuo Kymijoki, sen rannalla sitä minäkin kävelen monina päivinä,rantatiellä.
  Täytyy olla iso joki, kun ylettää sinnekin asti :)

  VastaaPoista
 2. Niinpä niin, sieltähän se Kymi Päijänteeltä ja viitenä haarana tuolta Kotkan ympäriltä mereen. Porvoonjoki taasen Asikkalasta asti puroina alkaa ja täällä Porvoossa mereen virtaa.

  VastaaPoista
 3. Näyttää tutulta joenrannalta :)

  VastaaPoista