keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Pidän kaapriksista

Kapparis pensaan avautumattomat kukkanuput, suolaliemessä. Oliivin kokoisia, yleensä suolaliemessä. Pirtsakka lisä moneen ruokaan ja salaattiin. En muista milloin olen maistanut kaapriksia ensimmäisen kerran, mutta onko sillä väliä, pidän niiden sitrusmaisesta mausta. Hämmästykseni oli suuri, kun joskus aikanaan tajusin, että varrelliset kaaprikset tosiaankin ovat kukkanuppuja. Olen nähnyt kotikokissa ohjeen, jossa vastaavaa on tehty krassin siemenistä, eli niitä on säilötty mausteiseen suolaliemeen. En osaa mausta sanoa mitään. Kaprispensasta kasvaa välimeren maissa ja varsinkin etelä Ranskassa sitä viljellään paljon. Kukkien ei anneta kukkia vaan ne poimitaan pippurin kokoisina, jolloin niiden maku on parhaimmillaan. Ne säilötään pääasiassa suolaliemeen, mutta olen maistanut etikkaiseen suolaveteen säilöttyjäkin. Maku on ihanan pirtsakka. Korsitelun lisäksi ne ovat mm. wieninleikkeen sekä lindströmin pihvin olennainen mauste, sillin seuralainen. Kalaruokiin ja äyriäisten seuraksi se passaakin varsin hyvin.

Ihana kesäherkku on sekoittaa valkosipulia oliiviöljyyn, valuttaa sitä laakealle astialle grillattujen paprikoiden päälle, pilkkoa sekaan hyvälaatuista anjovista sekä ripotella kaapriksia. Mausteeksi hiukan rouhittua mustapippuria ja halutessa ohuita parmesanlastuja. Sopii vaikka grillimakkaralle.

2 kommenttia:

 1. Ravyista en oikein pidä, mutta tuosta valkosipulista T Y K K Ä I S I N, vaan ei taas mies pidä, niin ollaan vähemmän valkosipulijuttujakin tehty.
  Kaprikset on mielenkiintosia, pitääpä testata krassia, oh, ne siemenet unohtukin ostaa, eikun heti uudestaan siemen kauppaan, höh, en edes muista pitikö krassit esikasvattaa muuten?
  Monenlaista siementä on mökille ostettu.
  Mutta kauniita on nuo sinun esille laitot aina, ihanat! ;D

  VastaaPoista
 2. Valkosipuli jakaa mielipiteitä... ja perheitä :)

  Krassia ei tartte välttämättä teidänkään korkeudella esikasvattaa, mutta toki aikaisemmin saa näyttävää kukintaa. Liian aikaisin tulee helposti honteloita :D

  VastaaPoista