keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Pidän haasteista


Mistähän on muuten tullut tapa sanoa ongelmia haasteiksi. Ei meillä töissä ole asiakkaiden kanssa ongelmia, on haasteita tai kun asiakkaalle selitetään, että tuotannossamme on ongelma sanotaan, että haastellista tässä on sejase... Ei asia muuksi muutu, ketä siis halutaan huijata.

No, en halua puhua ongelmista enkä työhaasteista ylipäätään, ainakaan nyt. Kuuntelin pikku luentoa omien rajojen rikkomisesta ja mukavuusalueen ulkopuolelle menemisestä. Luin myös Anssi Vanjoen kolumnin Lumejohtajista Talouselämästä 5/11. Aloin miettiä, taas kerran. Miksi toiset ihmiset pitävät haasteista, omien rajojen kokeilusta ja toisille status quo, vai oliko se status quo antem, on se halutuin olotila. Eniten mua siinä kiehtoo omien rajojen löytäminen, en niinkään koe sitä rikkomisena. Aikanaan koulussa pidettiin esitelmiä, joitakin hermostutti ja kait muakin jotenkin jännitti, ei siinä. Suomen kielen opettajamme antoi kuitenkin neuvon, jonka muistan varmaan koko ikäni. Ajatelkaa sitä edessä olevaa yleisöä alastomana. Murkkuikäisinä tirskuimme kyllä, mutta hän jatkoi, eivät he ole sinua kummempia. Samanlaisia kuolevia ja sinä esitelmän pitäjänä tiedät aiheestasi enemmän, joten sinun tarvitsee vain saada heidät innostumaan. Minulle homma loksahti kerrasta, olenhan vanhin neljästä lapsesta ja savokarjalaisilla juurilla varustettu. Esiintymistä en pelkää, joskus leikittelin ajatuksella, että mikähän olisi se ihmismäärä, joka pistäisi hermostumaan. Jännitystä on aina välillä vieläkin, mutta se pysyy kurissa, pidän oikeastaan enemmän heikolla jäällä kulkemisesta henkisessä mielessä, kuin varman päälle pelaamisesta. Yllätysmomentti on elämän suola, elämä on opettanut, että paras suunnitelma on plan B; hyppää tyhjään, elämä kantaa.

Nyt minulla on kuitenkin yhdenlainen haaste mielessä. Mies oli nettaillessaan löytänyt sivun, jossa oli luokiteltu ruokavalioita eettisin perustein. Siis erilaiset kasvissyöjät, vegaaniit, fruitaristit jne. Tiukin hedelmien syöjä syö vain kasvista pudonneita hedelmiä. No, tästäpä taas lempiaiheemme. Mietimme, että pärjäisikö sitä kasvissyöjänä. Tarkemmin, mikä kasvissyöjän laji saattaisi onnistua. Olemme sekasyöjiä, mutta usein olemme leikkineet ajatuksella, että pidämme kasvisruoka viikon. Onnistuisiko se ja miten. Ei mitään hurahdusta minnekään, ihan vaan luonnehaasteena. Päädyimme lakto-ovo-vegetaristi linjalle. Minä tinkasin pitkään, että kalaa pitää saada, koska rakastan kalaa. Mies tyrmäsi, että jos linjamme on, etteivät eläimet ole meille mitään pahaa tehneet, mitä pahaa kalaeläimet ovat tehneet. Mitäs siihen sitten sanot. Mies sanoi, ettei kuitenkaan ala viikkoa heiniä syömään. Eli tässä vaiheessa olimme jo päättäneet kokeilla yhden viikon. Olen samaa mieltä, ruokaa pitää syödä. Koska annoin periksi kalasta, sain periksi, että lisäämme kulmakerrointa ja käytämme vain lähi- tai luomuraaka-aineita. Tässä vaiheessa minua, himokokkaajaa, alkoi innostaa ihan vietävästi. Mukava haaste pääkopallekin. Hommassa on kuitenkin yksi mutta, se ei tätä kaada, mutta hidastaa. Me kun emme miehen kanssa vieläkään, yli kymmenen vuoden yhteiselonkaan jälkeen, asu samassa osoitteessa. Siispä päätimme, että vietämme yhden kesälomaviikon, jonka taatusti olemme mökillä, lakto-ovo-vegaanina, raaka-aineet lähi- ja kotitoreilta Ruokolahden ympyröistä. Miksi mä tämän teille kerron. Täten en pääse siitä luistamaan, en tosin haluakaan. Alamme "metsästää" ostososoitteita mökin ympäriltä, tosin paljon on jo tiedossakin. Ajattelin myös tämän pinkeän kevättalven hankkia ja testailla erilaisia reseptejä, en halua koko viikkoa syödä ekaa kertaa kaikkea. Moon innoissani! Ei meillä tässä siis mitään yleviä motiiveja tai maailmanparannusta ole mielessä. Kaikkea pitää kerran kokeilla, paitsi kansantanhuja ja sukurutsaa, sanoi mummovainaa aina. Olen samaa mieltä. En aio tästä tehdä ruokablogia, mutta ajattelin matkanvarrella kertoilla mitä testailemme ja sen mökkiviikon ruokapäiväkirjan laitan johonkin näkyville, kuvien kera, kuinkas muuten. Tulis nyt jo kesä!

Lähemmin tarkasteluna moni asia näyttää ihan erilaiselta, kuten tämä tesmaperhonenkin, onneksi!3 kommenttia:

 1. Näyttääpä tesmaperhonen julmalta,, no ei vainkaan ,mutta erilaiselta kuin kauempaa.
  Tuo on hyvä ajatus, mökki ruokapäiväkirja, joskus on minullakin ollut mielessä, mutta se on jäänyt :)
  Odotan innolla herkkujasi :P
  Tuo viikon kasvisviikko vois tehdä ainakin hyvää ,luulen ma, ja en kyllä tiedä, no voisin pystyä siihen, mutta nyt tekee ainakin lihaa, possua mieli kovasti, siihen en kyllästy, vaikka olen olevinani eläin ystävä, mutta minkäs teen?

  Mukavia kokeiluja ja onnistumisia :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa Manna!!

  Minä nautin myös kaiken uuden kokeilemisesta ja rajojen testaamisesta. Ei aina pidä kaikkea tehdä niin kuin ennenkin on tehty, vain siksi että niin on aina tehty.

  Kasvissyönnin hyvä- ja huonopuoli on kieltämättä se, että se asettaa haasteita sekasyöjien parissa elävälle.
  Jotta niitä olisi tarpeeksi, olen ottanut itselleni tavoitteeksi pitää yhden vegaanipäivän viikossa. Eli ei mitään eläinkunnasta peräisin olevaa. Oppii siinä samalla lisää, jos vaikka vanhoilla päivillään heittäytyisi kokonaan vegaaniksi ;)

  Nuo luomu- ja lähiraaka-aineet kuulostaa herkulliselta. Ja varsinkin kesäaikaan!! Herkullista makumatkaa ja tulen seuraamaan innolla ;)

  VastaaPoista
 3. seijastiina, juuri tuon takia tahdonkin kokeilla, eli esim. kalasta en taatusti luovu, mutta on kiva testata luonnettaan. Vielä en tiedä miten sen päiväkirjan toteutan, mutta sekin on mielenkiintoista mietittävää. Kiitos kannustuksesta.

  Teija, sinä jopa tiedät miten olen tähän polkuun lähtenyt kulkemaan. Näin se onkin parasta, pikkuhiljaa, silloin muutoksistakin tulee huomaamatta jopa pysyviä. Eli se soija esim. on jo ihan normia meidän ruokajutuissamme...
  Olen innoissani pohtinut tätä ihan konkreettisiksi toimenpiteiksi ja huomannut miettiväni ihan hassuja asioita. Aamupala mökillä? Kesäkuun alku on alustava aikataulu, torit hyrräävät jo täysillä, mutta mitä siellä tarjotaan tuossa vaiheessa!?! Aamupala toistaa aikapaljon itseään, mutta ilman makkaraa; heh, tekee hyvää miettiä. Ryynejä ja hiutaleita saa, ihania karjalanpiirakoita, huimaa ruisleipää, juustoja ehkäpä jo jotakin tuorettakin. Nouroplem siis, mutta junnasipa pää pitkään paikallaan, kun tajusin, ettei siis kalakukkoa. No, lanttukukkoa saa!

  Voin kuvitella itseni kasvissyöjän asemaan, kun ajattelen hiilaritonta elämääni (nyt hyvähiilarisella)ja pysähtymistä baariin kahville... Mitäs onkaan tarjolla...

  Mutta sehän intoa lisää, tällaista pohdintaa suosittelen muillekin. Rutiiniensa rikkomista.

  Katselin aamulla dokumentin food.inc ja olen tällä hetkellä aika pyörällä päästäni, raivoava myllerrys on kai olotilan kuvaus...
  Perästä kuuluu varmaan siitäkin.

  VastaaPoista