sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Pidän Reilun Kaupan tuotteista


Mikä on Reilua kauppaa? Tietoa on, mutta miksi ihmiset lukevat vain iltalehtien "uutisointia", joissa omistajatahot todistavat sen olevan ei ehkä niin -reilua? Miksi ihmiset tietävat parhaiten silloin, kun eivät tiedä? Varmimmat mielipiteet saa usein tahoilta, jotka eivät ole perehtyneet kuin yhteen näkökulmaan. En ala tässä saarnaamaan tms. tuon enempää, mutta kerronpahan vain, että minä pidän "niist" tuotteista.  Kuulen nimittäin usein kysymyksen, että ai onks noikin niit!! tuotteita. En minä sillä maailmaa paranna muttei se ainakaan täten pahene. Jos se on Ane kauppaa jonkun mielestä, olkoon. Yläkuvan puun runko oli aikanaan kylän suurin puu. Sen alla kylänvanhin ja kylän miehet keskustelivat päivät pitkät kylän asioista ja mahdolliset ongelmat ratkottiin siinä. Maailma muuttuu.


Koulutus on tärkeää, mutta kouluja on niin erilaisia. Suomessa kohuamme luokkakoosta, kun määrät kohoavat yli kahden? kymmenen oppilaan ja hyvä niin. Monessa maassa ryhmät ovat yli viisikymmenhenkisiä, eikä välttämättä ole edes yläkuvan luokkahuonetta, vain puunvarjo. Opettaja saattaa olla saman koulun oppilas ja iältään kaksitoista vuotias. Meidän ajattelemamme peruskoulun jälkeen on hyvä jos oppilas osaa kirjoittaa ja lukea. Dekkareita ei ole, jotta voisi "lueskella". En paasaa tästäkään enempää, mutta usein ihmiset lähtevät ajettelussaan siitä, että kaikilla on vähintään se mitä on itsellä. Näin ei valitettavasti maailmassa ole.

En minä tästä tahdo tehdä synkkää yksinpuhelua etusormi tanassa, en. En ole käynyt todella kurjissa oloissa, mutta olen päässyt vierailemaan ihmisten kotehin ja kouluihin, joissa ei ole meidän mukavuuksiamme. Mutta siellä on iloa sekä vieraanvaraisuutta, jaetaan vähästäkin vieraalle. Teetä juovat ensin vieraat, jotka ihmettelevät, kun muut eivät juo. No, annettuamme pikku lasit pois, ne pestiin, ja sitten joivat isäntä ja afrikkalainen ystävämme. Ei ollut käytössä kuin kaksi lasia. Tunsimme itsemme tolloksi, mutta seuraavassa paikassa joimme teemme nopeammin. Kuulen usein, että maailmantuska on muotia. En jaksa nykyisin kuin hymähtää, typerämpiäkin muoti-ilmiöitä on olemassa ja joistakin muotijutuista tulee jopa klassikoita.

3 kommenttia:

  1. Tismallisesti samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia, minä uskon niihin pieniin puroihin, joista kasvavat maailman meret.

    VastaaPoista