tiistai 23. marraskuuta 2010

Pidän Paroni von Münchhausenin tarinoista


Aina loka-marraskuun iskiessä tajuntaani keksin sijaistoimintoja. Ihmisillä on lukuisia sijaistoimintoja. Esimerkiksi hämmentävissä tilanteissa ihminen usein ryhtyy pureskelemaan kynsiään. Hermostuksissaan monet alkavat hypistellä käsillään esineitä ja asioita, mahdollisesti ryhtyvät polttamaan tupakkaa. Toisinaan saattaa eläimelle tulla eteen tilanne, jossa pitäisi laueta kaksi vastakkaista vaistomaista toimintoa. Tällöin kumpikaan toiminto ei purkaudu ja syntyy jännitystila, mikä aiheuttaa jonkin tilanteeseen kuulumattoman reaktion eli sijaistoiminnon. Esimerkiksi meriharakka saattaa taistellessaan pesimispiiristä uhkaavasti elehtiessään ruveta nukkumaan. Mä ymmärrän tota meriharakkaa. Pimeä kaatuu päälle ja mä haluan vain nukkua.


Joku kuvasi kerran syksyn pimeyttä, että valas tulee ja nielaisee ja siellä vatsassa on pimeä. Tunnen sen luissani. Töihin, kauppaan, kotiin, töihin, kauppaan kotiin. Nykyisin ajattelen sen niin, että akkukin pitää aina välillä tyhjentää kokonaan, jotta se varaa taas uutta energiaa koko kapasiteettinsa verran. Sitten muistelen 1700 -luvun Karl Friedrich von Münchhausenia. Otan itseäni hiuksista kiinni ja nostan itseni ihmisten ilmoille. Se alkaa sijaistoiminnoilla; tahdon nukkua ja pitäisi siivota, mutta virittelen kynttilälyhtyjä, valokimppuja, tuikkuja. Pitäisi mennä kauppaan ja tyhjentää astianpesukone, mutta tuijottelen taivaanrantaan putoavaa aurinkoa. Imen joka säteen. Nyt tuli lunta! Valoa on heti paljon enemmän. Saan jo tehtyä suunnittelemiani asioita, tosin suunnittelen vain mukavia tekemisiä :)  Rosmariini sinnittelee parvekkella ja minä lasken aamuja lomaan. Itsenäisyyspäivänä nykäisen itseni irti maasta ja lähden kohti aurinkoa.


6 kommenttia:

 1. Upea tilhikuva!! Aivan ihania kuvia koko blogi täynnä :)

  VastaaPoista
 2. "Nostaa itsensä ihmisten ilmoille" oli hyvin sanottu : ) Olen kuullut, että kun naisille tulee kiire lähteä jonnekin, he "rupeavat munimaan". Vaikka joku jo odottaisi auto käynnissä, naiset vielä täyttävät astianpesukonetta, siivoilevat tavaroita...
  Onko tämä viimetingan ryhdistäytyminen ihan eri ilmiö vai sama? : D

  Hällä väliä. Hyvä juttu sinulla ja parasta kaikessa, että pääset lomalle. Hyvää aurinkolomaa : )

  VastaaPoista
 3. Olipas osuvaa ja nautinnollista tekstiä. Tuohan vähän aurinkoa tullessasi!

  VastaaPoista
 4. Kotiäiti; tilhit ilahduttivat kahteen otteeseen syksyllä, tuo ihastutti, ei taatusti nähnyt minua, mutta on kuin kääntynyt katsomaan kuvaajaa. Linssilude! Se hopeatiukujen ääni on ihana.

  Mayo, mikähän siinä onkin, paikat pitää lähteissä suoria. Onkohan se niitä saman luokan äidin ohjeita kuin; laita puhtaat alusvaatteet, ei tiedä vaikka sairaalaan joutuisi...

  irma; kiitos kovasti. Tuon kasan aurinkoa kaikille!

  VastaaPoista
 5. Tilhikuva on ihana ♥
  Se tiukujen ääni on miellyttävä, minä en ole tänä vuonna nähnyt ainuttakaan :(

  Ihanaa myös kuulla sinusta pitkästä ,pitkästä aikaa!

  Iloista Joulukuun alkua ja lämpimiä ajatuksia, mukavia salaisuuksia ♥

  VastaaPoista
 6. Meillä oli onni saada tilhet vierailulle kahteen kertaan jopa!

  mukavaa joulunaikaa Sinulle myös, seijastiina

  VastaaPoista