maanantai 2. elokuuta 2010

Pidän kukkakärpäsistä


Syrphidae. Nälkä kasvaa syödessä ja maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Alkukesästä ostin Jani Kaaron kirjan Ötököitä Suomen luonnossa. Jo sen nimi oli vapauttava. Joidenkin hyönteisfoorumien säännöissä kielletään nimittämästä näitä kaunokaisia ötököiksi. Eihän nimi miestä, sanoo fraasiaasi. Takakannen teksti alkoi, että tiesitkö että ilman polttiaisia ei olisi suklaata. Pakkohan se oli ostaa ja olen aivan täpinöissäni tuon kirjan kanssa. Se kertoo kaikkea ihastuttavaa ötököiden sielunelämästä, ei niinkään tieteellisiä faktoja. Tässä vapaasti lainailen hänen tekstiään liittyen kukkakärpäsiin, joihin olen hurmaantuntut täysin.


Ne saavat medestä energiaa, mutta tarvitsevat siitepölyä lisääntyäkseen. Sillä ilman syömänsä siitepölyn proteiinia kukkakärpästen munasarjat jäävät kehittymättä. Muutoin aikuisten kukkakärpästen elämästä tiedetään aika vähän.

Lajinimetkin ovat ihastuttavia. Rusomuurusurrari, eikö jo pelkkä nimi ole hykerryttävä. Sen toukka elää muurahaispesässä pari vuotta syöden muurahaisen toukkia. Muurahaiset eivät välitä limaklönttiä muistuttavan toukan läsnäolosta. Naaraat ovat kotopaikkauskollisia; palaavat syntymäpesäänsä munimaan. Kokeellisesti todettiin, että jos nuo munat siirrettiin vieraaseen pesään, muurahaiset söivät ne! Parvikirvarit puolestaan eivät talvehdi Suomessa vaan amiraaliperhosen tavoin vaeltavat tänne alkukesästä. Heh, näen ne sieluni silmin rinnakkain tulossa valtameren yli tuulen tuivertaessa, mutta palava tahto on tulla Suomeen...


Parvikirvarin toukat syövät kirvoja. Naaraat osaavat arvioida laskemiensa munien määrän kirvayhteiskunnan koon mukaan. Se on elinehto toukkien selviämiselle. Siitäkin oli tehty koe. Naaraan arviointi kyky perustuu ilmeisesti hajuun eikä näköhavaintoon. Vaikka kirvayhteisö oli poistettu kokonaan, naaras muni silti. Niittykirvarit esiintyvät parhaiten aamuisin. Ne istuvat kukilla ja surisuttavat. Toiminnon tarkoitus on ilmeisesti lämmittää lentolihakset toimintakuntoon. Mietiskelin pitkään tuon luettuani niitä lentolihaksia, onkohan näilläkin jossakin kukkaniityllä kuntosali...


Kukkakärpäsiä voi houkutella vaikkapa mökkitontille järjestämällä tuulensuojia, se suosii munimiseensa suojaisia paikkoja. Ja voiko näin kaunista näkyä vastustaa!


10 kommenttia:

 1. Täältähän löytyikin mukavia kuvia ja juttuja ;) Kiva kun jätit merkin käynnistäsi, niin pääsin vastavierailulle!

  VastaaPoista
 2. Minä lueskelin tuota samaista kirjaa nyt lomalla ja ihastuin myös, päätin hankkia sen.
  Sieltä löytyi kaikkea hauskaa tietoa ötököistä ja kuvaus vimma kasvoi noiden tarinoiden myötä.
  Kuvasin myös tuota alimmaista kukkakärpästä ja löysin jostain sille nimenkin, ampiaisvieras.

  VastaaPoista
 3. Kivoja ötököitä oletkin kuvannut taas, minä ihan naatti, en jaksa enää jos ilma ei viilene vähän. Mutta kivoja kirjoja olen kirjakaupassa nähnyt uusia, minäkin, luetaan talvella ja opiskellaan ;D

  VastaaPoista
 4. Elisa; kiitos, se rengasmatka synnytti mulle niin hyvät aamunaurut, ettei loman jälkeen töihin lähtökään harmittanut, eli oli pakko kommentoida. Pitkään olen ihaillut blogiasi muutoinkin :)

  Pehmyt piirto; lumoutuneena katselin mm. sun ampiaisvieras kuvaasi, kuten jo pitkään koko blogiasi. Olen varsin aloittelija vielä tuon kamerani säätöjen kanssa ja katsoin kuvia myös oppimismielessä. Olen vielä niin tärinässä nuista ötököistä, etten muista kurkkia histogrammeja (kuvaa en laseitta erota) saati säädellä valotuksia...

  seijastiina; taitaa tuo hetkeksi helpottaa. Katsoin kyllä jakomielisin tuntein viikonlopun itäsuomen säätä, mutta mökille suunnistan. Minullakin tuo talvi-iltojen kirjapino kasvaa kasvamistaan :)

  VastaaPoista
 5. Jaahas. Taisi tulla taas yksi hankittava kirja lisää. Tämän kesän hankintoja on jo heinäsirkat ja hepokatit sekä sudenkorennot (molemmat Sami Karjalaisen).

  Tänään ohdakeperhosta kuvatessani linssiin osui myös mustavalkoinen kukkis, jollaista en ollut koskaan nähnyt. Eikös kukkakärpäsiä on useita satoja lajeja...

  Hei, nytpä tajusin: olet laitellut ikkunasuomenluontoon kuvia viime aikoina. Ilmankos tuo harsokorennon toukkakin oli niin tutun näköinen. Olen pyörinyt "ikkunassa" enemmän tai vähemmän aktiivisesti varmaan ainakin kolme vuotta. Toivottavasti saavat sivut toimimaan kunnolla piakkoin.

  VastaaPoista
 6. irma, kiitos. Tuo sudenkorennot minulla on, mutta pitääpä katsastaa hepokatit :) niistäkin on kuvia kertynyt.
  Kukkakärpäsiä on lajeina valtavasti, minulla on yksi varsin kattava euroopan hyönteiset -kirja. Siinä kaikki ovat latinankielisenä luotteloina ja piirrettyinä kuvina, mutta sieltä löytyy. Miehen tosin yleensä laitan asialle, hän on tutkijaluonne, tyyppi, joka lukee vakuutusehdotkin :)
  Talvi-iltoihinkin olen jättänyt paljon tutkittavaa...

  Jee, olen se siellä, kyllä. Viimein jopa kirjouduin, kun sieltä sitä tietoa ammennan. Minä myös tunnistin sinut, kuvien kautta!!!... ;) maailma on pieni, kuitenkin.

  Sivusto on hidas, ainakin minun pinnalleni, mutta jotakin olen sinne aina saanut laitettua, kun varsinkin hämähäkit ovat täysin vieraita minulle.

  VastaaPoista
 7. Oletko käynyt Hyönteisfoorumilla? Siellähän saa asiantuntevia vastauksia pulmallisiin öttiäsiin. Ikkunassa ei taida käydä kukaan varsinainen hämistuntija tunnistamassa. Vaikkeivät hämikset hyönteisiin kuulukaan, on foorumilla oma osasto hämähäkkien tunnistamiseksi. Ikkunan sivustoon on luvattu parannusta syksyn mittaan, vaihtavat serveriä kuulemma. Sivusto teki taannoin uudistuksia, minkä jälkeen rupesi tahmomaan. Monet ahkerat käyttäjät ovat jättäneet sivuston, minäkin olen vähentänyt kuvien laittamista, vaikka käynkin päivittäin vilkaisemassa muiden kuvat.

  VastaaPoista
 8. Olen alkukesästä kirjautunut sinnekin, mutta olin aivan hukassa mihin olisin kysymykseni laittanut kuvineen. Halusin äskettäin mm. lajivarmistuksen kirjojokikorennon kuvalleni. Sain sen sitten ikkunasta kuitenkin...
  Visiteeraan siellä kyllä, kuvia selailemalla kokee ahaa/ihanaa elämyksiä!

  VastaaPoista
 9. Täytyy noihin edellisiin kirjoitteluihin tarttua.
  Jos Manna tarkoitit tuota Hyönteisforumia, että olit aivan hukassa sen suhteen, että mihin olisit kysymyksen ja kuvan laittanut, niin minulla sama homma. Kirjoittauduin sinne, mutta nyt on sormi suussa miten toimia, että saisi joihinkin ötököihin "nimilapun".
  Kaipa ne salat vielä aukenevat.

  VastaaPoista
 10. pehmyt piirto, Hyönteisfoorumiapa juuri. Ko. foorumin säännöissä lisäksi alleviivataan, ettei passaa sanoa ötököiksi. Oli nostettu uudelleen esiin uusille tarkoitettuun osioon. Hiukan tuli olo, että minä sähläpä en taida sinne paljon mitään laitella, ihailen vain :) Kuten kristallia lasin takaa, heh

  mm. hämähäkit ja ja korennot vaan ovat niin huisin kauniita, mutta...

  VastaaPoista