En ihan noin kevyeeseen tieteeseen usko, mutta mielelläänhän tuollaista lukee sellaisesta, josta itse pitää. Tekstissä ei nimetty mitään tutkimuksia, viitattiin vain yleisesti. Kuitenkin uskon tomaatin tekevän hyvää ihmiselle. Varsinkin silloin kun saa auringosta nauttineita tomaatteja. Maallikkona väitän, että eron huomaa kuoresta. Meillä talviaikaan tarjottavat tomaatit taitavat tuontinakin tulla lasin alta, sillä kuori on paksu ja väkevä. Tomaatti ei maistu tomaatille. Lajikkeita toki on valtavasti ja jalostuksessa painotetaan erilaisia ominaisuuksia vastaamaan erilaisia tarpeita. Kesäisin ostan tomaattini mieluiten toreilta. Itse kasvattelen tomaatteja parvekkeellani mahdollisuuksieni mukaan. Siinä on hiukan ristiriitainen tunne niitä istuttaessa. Mikäli kesästä tulee kuuma ja aurinkoinen, se on sään puolesta hyvä, mutta lomalla taimet kuihtuvat veden puutteeseen. Muutamana sadekesänä ovat altakasteluruukussa taimet säilyneet poissaolonkin ajan, mutta sellaiset kesäsäät eivät houkutelleet rannoille.
Mutta se itsekasvatettujen maku, sitä ei voita mikään. Nehän sulavat suussa kuorineen päivineen. Maistuvat auringolle kuten ahomansikat parhaimmillaan. Viime syksynä sain siskolta ison korillisen hänen kasvihuonetomaattejaan. Paljon tuli syötyä sellaisenaan, mutta hiukan keittelin pakastimeen valmiiksi valkosipulilla maustetuksi tomaattimurskaksi. Kuumennettuna kartenoiditkin ovat siis hyväksikäytettävissäni. Pitääkin hyödyntää ne nyt sydäntalvella, jolloin kaupan tarjonta tomaateissa ei houkuttele napsimaan suuhun.
Muutama punaposkinen olisi vielä napsittavana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti